Medic: Am învins hepatita C, dar românii nu au primit nici măcar terapiile folosite de europeni acum trei ani și care acum sunt considerate depășite

Medic: Am învins hepatita C, dar românii nu au primit nici măcar terapiile folosite de europeni acum trei ani și care acum sunt considerate depășite
Publicat: 25/04/2014, 17:32
Actualizat: 01/02/2019, 11:58

Declarația lui Tanțău – membru al comisiei de experți ai Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) – a fost făcută în conferința cu tema „Actualități în hepatologie”, în cadrul căreia au fost prezentate ultimele noutăți referitoare la schemele terapeutice mondiale ale hepatitei B, C și ale cirozei hepatice.

România este țara europeană cu cea mai mare prevalență a hepatitelor. Statisticile Organizației Mondiale a Sănătății plasează România pe locul 4 la nivel mondial ca rată a mortalității cauzate de afecțunile hepatice: 44,5 decese la suta de mii de locuitori, în condițile în care media europeană este de 15 decese.

În prezent, standardul terapeutic în tratarea hepatitei C este acela al triplei terapii, la care pacienți europeni au acces de aproximativ trei ani, spre deosebire de pacienții români, care sunt încă tratați prin dublă terapie. Mai mult, potrivit prof. dr. Oliviu Pascu, președintele Comisiei de Gastroenterologie și Hepatologie din cadrul Ministerului Sănătății, accesul la tratament al pacienților români cu hepatită C este condiționat de înscrierea pe listele de așteptare, iar șansele de vindecare sunt sub 50%, prin comparație cu tripla terapie, a cărei rată de succes este de aproape 100% în majoritatea cazurilor. „În plus, nu există o strategie națională în ceea ce privește hepatitele, un program național și nici un buget. Din păcate, introducerea noilor tratamente a fost amânată. Autoritățile pot găsi formule pentru ca să acopere costurile noilor terapii. Pot negocia cu firmele care pot oferi reduceri de prețuri în condițiile în care achiziționează medicație pentru 1,6 milioane de pacienți, și nu doar 500.000, câți sunt în Germania”, a mai spus prof. dr. Oliviu Pascu.

La rândul său, prof dr. Ioan Sporea, președintele Societății Române de Gastroenterologie și Hepatologie, a spus că trebuie luate în considerare diferite variante care să permită urgentarea includerii pe lista de medicamente compensate a moleculelor necesare triplei terapii.

„Accesul la tripla terapie înseamnă un beneficiu major atât pentru pacienți, cât și pentru statul român. Au fost nenumărate cazuri de pacienți cu hepatita C care s-au vindecat în urma tratamentului cu triplă terapie și, astfel, acești pacienți s-au putut reintegra foarte repede în societate și la locul de muncă, nemaifiind o povară pentru sistemul de sănătate. În România, din păcate, statul român pierde în continuare foarte mulți bani netratând pacienții cu terapiile inovatoare”, a adăugat Sporea.

În opinia conf. dr. Liana Gheorghe, șef Secția III a Departamentului de Gastroenterologie a Centrului de Boli Digestive și Transplant Hepatic Fundeni, în prezent „asistăm la începutul unei noi ere în terapia hepatitei C, cea a terapiei orale, care nu mai presupune utilizarea interferonului”.

„Vorbim despre o terapie eficientă, care asigură vindecarea mult mai rapidă a pacienților și cu efecte secundare mult mai ușor de tolerat pentru aceștia sau aproape inexistente. De asemenea, hepatita B afectează un număr mare de români și ne propunem ca în perioada următoare să discutăm despre monitorizarea acestor pacienți și managementul categoriilor speciale”, a mai spus Liana Gheorghe.

Potrivit specialiștilor, pentru ca pacienții să beneficieze de acces la tripla terapie, este necesar ca lista medicamentelor compensate și gratuite să fie actualizată, proces care, conform ultimelor declarații ale autorităților, se va finaliza la 30 octombrie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Fiica transgender a lui Elon Musk face dezvăluiri despre copilăria ei și spune că amintirile...
Meteorologii Accuweather au modificat prognoza: Pe ce dată se întoarce canicula în România
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi...
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune...
Trump speră că America „va şterge Iranul de pe faţa Pământului” dacă regimul de la...
Cauza decesului lui Sorin Nazîru. De ce a murit fostul portar al juniorilor de la...
Misterioasa moarte a celei mai iubite actrițe! Dezvăluiri TRAGICE despre sfârșitul ei! Soțul, principalul suspect
Altar de lumânări la poarta unde a apărat Sorin. Colegii au ținut un moment de...
Filmul complet al măcelului din Padina! 'Băi, omule, îl omori!''- Ultimele clipe din viața lui...
Un polițist din București a ajuns viral pe internet după ce s-a afișat în fustă...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
Ce înseamnă P-R-N-D-S-B la cutia automată? Ce pățești dacă oprești motorul în Drive?
Atac asupra reţelei feroviare de mare viteză din Franţa, înaintea începerii Jocurilor Olimpice
Un SCHELET ANTIC este atât de CIUDAT încât nimeni nu ÎNDRĂZNEȘTE să-l dezgroape!
Se dau bani de la stat direct pe card. Cerere până pe 31 iulie. Ce...
Ce faceți cu polițistul în rochiță, care-și zice „Subsemnata Mihaela”?
Mireasa revine luni, 29 iulie, la Antena 1 cu cel de-al zecelea sezon. Cine o...
Infracțiunile odioase care ar fi avut loc în palatul unde doctorița are cabinetul, în care...
Tavi Clonda, nemulțumiri legate de Disneyland! Artistul a discutat despre aspectele care nu îi convin...
Mesajul transmis de Laura Cosoi celor care o criticată că are prea mulți copii: ”Gata,...
BANCUL ZILEI. Bubulina în noaptea nunții: - Bulă, te rog să fii tandru cu mine!
Structură subterană mayașă și piramide ascunse, descoperite în pădurile tropicale din Mexic